Специјална работна група од Владата за една седмица треба да подготви информација за можностите за креирање нова законска регулатива за превенирање на ситуациите каде што може да се изврши насилство со употреба на оружје што го поседува службено лице, а кое му е доделено ...
Најавата за воведување државен испит предизвика различни реакции. Имаше толкувања дека, ако студентот не го положи испитот, ќе го загуби статусот студент, а подоцна беше соопштено дека реформите нема да имаат последици врз неговото студирање. За сите засегнати страни да добијат ...
Иако ги уживаат сите права, досега ниту приближно докрај не се испочитувани одредбите од повеќе членови на Законот за употреба на знамињата на заедниците во Република Македонија, според кои до тие знамиња треба да стои и државниот симбол на републиката. Тоа е само еден индикатор ...
Во Македонија ракот на простатата е трет на листата карциноми кај мажите, а ракот на тестисите се јавува кај млади луѓе. Токму за да се издигне свеста за рано откривање на болестите што се јавуваат кај мажите и редовно да се оди на лекар се спроведува кампањата за машкото здравје ...
Руското надзорно тело за безбедност на храната минатата недела изрази сомнеж дека од Македонија се врши реекспорт на овошје и на зеленчук од Европа. Владата вчера соопшти дека анализата на потребните документи и информации покажала дека Македонија не извезувала земјоделски ...
Рака е првиот сириски град што во 2011 година целосно ја отфрли централната власт и крена востание против сирискиот претседател Башар ал Асад. Тогаш вооружената сириска опозиција доби поддршка од арапските сунитски земји и од Турција, но и од Западот, но набргу судирот се претвори ...
Македонија годинава доби највисоки оценки од Стејт департментот за жестоката борба во сузбивањето на трговијата со луѓе ...
Најактуелна проблематика во овој период е затоплувањето на училиштата и на градинките во кои децата поминуваат голем дел од денот ...
Во декември, на сцената на МОБ, премиерно ќе биде изведена неговата прва опера. А бидејќи фолклорот секогаш има примарно место во творечкиот опус на Стојков, и „Змејова невеста“ е создадена во овој дух и во себе го носи македонскиот фолклорен идиом. Затоа, не случајно е насловена ...
 
Македонија
Мажите пукаат со пиштоли, жените напаѓаат со прачки и со ножеви
Специјална работна група од Владата за една седмица треба да подготви информација за можностите за креирање нова законска регулатива за превенирање на ситуациите каде што може да се изврши насилство со употреба на оружје што ...
Македонија
Нема диплома без државен испит
Најавата за воведување државен испит предизвика различни реакции. Имаше толкувања дека, ако студентот не го положи испитот, ќе го загуби статусот студент, а подоцна беше соопштено дека реформите нема да имаат последици врз неговото ...
Македонија
Етничките права во Македонија се по европски терк
Иако ги уживаат сите права, досега ниту приближно докрај не се испочитувани одредбите од повеќе членови на Законот за употреба на знамињата на заедниците во Република Македонија, според кои до тие знамиња треба да стои и државниот ...
Македонија
Со редовни прегледи во битка против ракот
Во Македонија ракот на простатата е трет на листата карциноми кај мажите, а ракот на тестисите се јавува кај млади луѓе. Токму за да се издигне свеста за рано откривање на болестите што се јавуваат кај мажите и редовно да се ...
Македонија
Собрани милион насмевки за подобра нега и грижа за децата
Донацијата за другите градови (Струга, Струмица, Куманово и Прилеп) претставува дополнителна поволност, бидејќи децата од различни реони не мора да доаѓаат во Скопје, како досега, за да го направат соодветниот преглед ...
Македонија
ФЗОМ: Од март навремена исплата на боледувањата и на породилното
Владата на вчерашната седница усвоила модел, кој треба да овозможи навремена исплата на надоместоците или, пак, за одредени лица можност првпат да ги остварат правата на вакви надоместоци. За тоа, појасни, се потребни и законски ...
Економија
Македонија не вршела реекспорт на зеленчук и на овошје во Русија
Руското надзорно тело за безбедност на храната минатата недела изрази сомнеж дека од Македонија се врши реекспорт на овошје и на зеленчук од Европа. Владата вчера соопшти дека анализата на потребните документи и информации покажала ...
Економија
Ќе исчезнат ли недовршените згради од градовите?
Со новите измени се бара колективните станбени објекти, индустриските или трговските центри, деловните објекти да бидат завршени за четири години, но одредбата нема да важи за индивидуалните куќи. Целта е да се уреди централното ...
Свет
Разбиено упориштето на Исламската држава во Сирија?
Рака е првиот сириски град што во 2011 година целосно ја отфрли централната власт и крена востание против сирискиот претседател Башар ал Асад. Тогаш вооружената сириска опозиција доби поддршка од арапските сунитски земји и од ...
Свет
ЕУ губи милијарди евра поради санкциите против Москва
Европската Унија губи милијарди евра поради санкциите против Русија, кои со САД ги воведоа поради вмешаноста на Москва во украинската криза ...
Хроника
Близу една третина од жртвите на трговија со луѓе се деца
Македонија годинава доби највисоки оценки од Стејт департментот за жестоката борба во сузбивањето на трговијата со луѓе ...
Хроника
БИЛТЕН
Преку симулирана повреда од петарда скопските ученици ќе бидат детално упатени за опасноста од пиротехничките средства, најавија скопските полицајци ...
Скопје
Сметка за греење достигнува и до 800.000 денари
Најактуелна проблематика во овој период е затоплувањето на училиштата и на градинките во кои децата поминуваат голем дел од денот ...
Скопје
Во Циглана се реновираше опожарен дом
Сопругата на американскиот амбасадор во државава, Мери Џо Волерс, беше дел од волонтерскиот ден во организација на „Хабитат Македонија“, со кој симболично се одбележа Денот на благодарноста ...
Скопје
Кисела Вода шампион по собрани батерии
Со собраните 157 килограми отпадни батерии, учениците од општината Кисела Вода ѝ го обезбедија на својата локална заедница првото место во градот и второто во државата на ова поле ...
Коментари
Кога се размрдуваат суперсилите, се тресе целиот свет
Ако се размрдаат суперсилите, последиците ќе ги чувствуваат сите. Впрочем, тоа ги прави суперсили, моќта да одлучуваат за судбините на милиони, па и на милијарди луѓе. Една нивна одлука може да донесе благосостојба, но и тотално ...
Коментари
Екстерно за власта
Мерките за подобрување на оценувањето не смеат да бидат колективна казна за сите установи и студенти, тие мора да бидат насочени ...
Коментари
Првата светска војна: Меѓу причините и последиците
(Во знак на сеќавање на мојот дедо Вангел Манасиев, ранет на Солунскиот фронт кај Дојран, во 1918 година) ...
Култура
Опијанет сум од македонскиот фолклорен бит
Во декември, на сцената на МОБ, премиерно ќе биде изведена неговата прва опера. А бидејќи фолклорот секогаш има примарно место во творечкиот опус на Стојков, и „Змејова невеста“ е создадена во овој дух и во себе го носи македонскиот ...
Култура
Шеста серија од поетската едиција „Ева Тас“ на „Блесок“
Издавачката куќа „Блесок“ ја објави шестата серија книги во својата повеќејазична поетска едиција „Ева Тас“ ...
Култура
Книжевни разговори со Санде Стојчевски
Книжевни разговори со поетот Санде Стојчевски ќе се одржат вечерва, во 19 часот, во градската библиотека „Браќа Миладиновци“ ...
Култура
Промоција на книга на Маркоска во „Матица ексклузив“
Промоција на книгата со наслов „Култура и меморија“ од Марта Маркоска ќе се одржи вечерва, во 19 часот, во „Матица ексклузив“ ...
Јазично катче
Македонец, тетовец, Мариовец
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Нас не нè виде, нејзе ѝ рече
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Патопис, полчас, фотомонтажа
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Јазикот е благодат
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Обој ме
Правопиосот е закон! ...
Јазично катче
Одбранбена и прехранбена стратегија
Правописот е закон! ...
Јазично катче
За’ржи и уште ‘ржи
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Доаjените успеаjа
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Звучни и безвучни
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Кога се пишуваат удвоени согласки
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Училиштен двор и училишна работа
Јазично катче: Правописот е закон! ...
Јазично катче
Ма-ке-до-ни-jа
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Еден и прв
Јазично катче: Правописот е закон! ...
Јазично катче
Полунаводници
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Коjшто и каде што
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Седумдесетгодишнина и 70-годишнина
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Имиња и презимиња
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Второ полувреме
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Ем не знае ем нејќе да научи
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Среќна ѕвезда
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Љ наспроти лj
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Празници
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Презимиња
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Денови, месеци, епохи
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Итн. и др.
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Кога не се бележи едначењето по звучност
Правописот е закон! ...
Јазично катче
Бестрашен
Јазично катче: Правописот е закон! ...
Пусто Турско
Пусто турско
... ...
 

Топ вести
 
  Powered by Dejan Jovanovski